Наукове дослідженні доказало що свіжа, легко приготована їжа має кращу засвоюваність поживних речовин

Відносини між людьми та їхніми домашніми тваринами значно змінилися в останні роки. Те, що починалося як симбіотичні відносини, зосереджені переважно на полюванні, захисті та різних формах праці, еволюціонувало в глубоку дружбу та супутництво для більшості власників сьогодні, з більшістю, які розглядають домашніх тварин як важливих членів сім'ї.

Ранні дієти переважно зосереджувалися на забезпеченні всіх необхідних поживних речовин у єдиному форматі, найчастіше в екструдованому або ретортному форматі (Aldrich, 2006). Екструзія (сухий корм), яка використовує тепло, вологу і тиск для приготування їжі, використовувалася для обробки кормів для домашніх тварин протягом кількох десятиліть. Екструзія є популярним способом виробництва сухих кормів, оскільки це технологія з високою продуктивністю, яка є адаптованою та ефективною, покращує засвоюваність білків і крохмалю та має позитивний вплив на якість стільця тварин (Singh et al., 2007). Хоча екструзія та технології реторту залишаються найпопулярнішими методами обробки кормів для домашніх тварин, нові дієти стаю більш і більш популярні.

Багато нових форматів кормів для домашніх тварин, включаючи свіжі (охолоджені), сирі, дегідратовані та ліофілізовані, з'явилися та мали значне зростання в останні роки (Beaton, 2014; Wall, 2018). Хоча є докази, що сирі дієти мають вищу засвоюваність порівняно зі звичайними сухими кормами (Beloshapka et al., 2012; Kerr et al., 2012; Bermingham et al., 2017) та вологі корми можуть збільшувати фізичну активність тварин (Deng et al., 2014), популярність цих форматів дієт, ймовірно, більше пов'язана з антропоморфізмом, ніж з науковими доказами. Незважаючи на це, якщо є опубліковані докази, що підтримують їх використання, споживачі зацікавлені в дієтах, які виглядають і пахнуть більш схоже на їх власну їжу, містять натуральні, органічні або функціональні інгредієнти та/або мають зручну упаковку.

На жаль, мало досліджень було проведено щодо нових форматів кормів для домашніх тварин, згаданих вище. Тому метою цього дослідження було визначити здається загальнотрактову засвоюваність макронутрієнтів (ATTD); характеристики фекалій, метаболіти та мікробіоту; метаболіти біохімії сироватки крові; уроаналіз; та рівні добровільної фізичної активності дорослих собак, які харчувалися комерційними дієтами, що відрізняються за типом обробки. Ми припускали, що сира дієта матиме вищий ATTD порівняно з легко приготованими дієтами, а легко приготовані дієти матимуть вищий ATTD, ніж дієта з екструдованим (сухим) кормом. Ми також припускали, що не буде негативного впливу на характеристики фекалій, метаболіти та мікробіоту; уроаналіз; або профіль біохімії сироватки крові. Нарешті, ми припускали, що сирі та легко приготовані дієти спричинять більшу добровільну фізичну активність, ніж дієта з низьким вмістом вологи.

Якщо вас цікавить подробиці та методі дослідження то ви можете ознайомитись з ними у орігіналі статті

Всі дієти, що були протестовані в цьому дослідженні, були добре переносимі, і собаки залишалися здоровими протягом усього дослідження. Легко приготовані та сирі дієти мали високу палатабельність і підтримували якість фекалій та показники сироватки крові.

Порівняно з сухим кормом, ці дієти мали кращу засвоюваність поживних речовин, спричиняли зниження концентрацій тригліцеридів у крові та зміщували популяції фекальної мікробіоти та концентрації метаболітів.

food

Розрахуємо приблизну ціну?

У мене порода
йому/їй
і вага складає
Денна норма раціону
300г
Ціна в день
79грн
Розрахувати план